top of page
Hanna

9 keinoa ympäristöystävälliseen suunnitteluun




Ympäristöystävällistä suunnittelua voi toteuttaa monella tavalla suunnittelun eri vaiheissa. Ensimmäisenä mieleen saattaa tulla kierrätyskalusteiden käyttö ja vanhan korjaaminen. Ympäristöystävällisiä ratkaisuja voi toteuttaa myös muissa projektin vaiheissa. Esimerkiksi tilajärjestelyssä ja ikkunoiden aukotuksilla voidaan huomioida ilmansuunnat ja niiden vaikutukset energiatehokkuuteen. Materiaalivalinnoissa huomioitavia asioita ovat niin kierrätettävyys, korjattavuus kuin materiaalin kaunis ikääntyminenkin.

 

Tämä artikkeli käsittelee erilaisia keinoja ympäristöystävälliseen suunnitteluun. Kokosimme yhdeksän kohdan listan miten voimme harkitulla suunnittelulla ja kiertotalouden periaatteita hyödyntämällä toteuttaa ympäristöystävällistä suunnittelua.



  1. Ympäristöystävällisin rakennus on jo olemassa oleva rakennus

Jokaisella rakennusosalla, materiaalilla, tuotteella ja kalusteella on oma elinkaarensa, jonka jokaisessa vaiheessa aiheutuu haittoja ympäristölle. Tämän vuoksi tulee huolehtia siitä, että kerran hankitut tuotteet ja materiaalit pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään. Tällöin niiden ympäristöhaitat tasaantuvat. Kiertotalouden periaatteita noudattamalla voidaan suunnitella ympäristöystävällisempiä tiloja ja tuotteita: käytä vähemmän materiaalia, käytä tuotteita uudelleen ja kierrätä sekä suunnittele kierrätettäväksi.


Rakennus on monimutkainen kokonaisuus, joka sisältää valtavan määrän osia, materiaaleja ja tuotteita. Ympäristöystävällisin ratkaisu on säilyttää se kokonaisuudessaan mahdollisimman pitkään. On tärkeää nähdä koko rakennus uudelleen käytettävänä tuotteena, eikä vain osina joita voidaan kierrättää.




  1. Säilyttävä korjaaminen


Korjausprojektiin ryhtyessä on tärkeää aloittaa kartoittamalla säilytettävät elementit. Tavoitteena ympäristöystävällisessä remontoinnissa on käyttää mahdollisimman vähän materiaaleja ja energiaa, joten olemassa olevia kalusteita ja materiaaleja tulee säästää. Turhaa purkamista on vältettävä ja vain rikkinäisiä elementtejä tulee korjata.


Säilyttävään korjaamiseen liittyy vahvasti patinan sietokyky. Kaiken ei tarvitse näyttää uudelta ja virheettömältä. Usein ajan kerrostumat, patina ja jopa virheet voivat olla kokonaisuuden kiinnostavimpia elementtejä.




  1. Kierrätystuotteet ja uudelleenkäyttö


Kun tilaan tehdään hankintoja, tulisi ensisijaisesti etsiä kierrätettyjä tai täysin uudelleen käytettäviä tuotteita niin materiaaleissa kuin kalusteissa. Jo valmistetun tuotteen hyödyntäminen kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin uudet hankinnat. Materiaalien ja tuotteiden pysyessä käytössä niiden arvo ja sisällytetty energia säilyy myös.


Kierrätyksellä voidaan lievittää ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta.





  1. Luonnonmateriaalit


Kun uusia hankintoja on kuitenkin tehtävä, olisi niissä hyvä suosia luonnonmateriaaleja. Luonnonmateriaalit muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi patinoituvat ajan myötä kauniisti, etenkin verrattuna teollisesti tuotettuihin materiaaleihin. Luonnonmateriaalit ovat myös helpommin huollettavissa ja korjattavissa. Parketti ja puutasot voidaan hioa, villa puhdistaa itseään, saviseinää voi paikkailla loputtomiin.


Kaunis ikääntyminen ja korjattavuus tarkoittavat, että luonnonmateriaalit pysyvät pitkään käytössä.


Kun luonnonmateriaalit lopulta tulevat käyttöikänsä päähän ovat ne oikein käsiteltynä täysin biohajoavia ja palautuvat osaksi luonnon kiertokulkua.




  1. Monomateriaalit


Uusia hankintoja tehdessä on hyvä suosia monomateriaaleja ja välttää sekarakenteita- ja materiaaleja. Nimensä mukaisesti monomateriaali tarkoittaa, että tuote koostuu vain yhdestä materiaalista.


Sekarakenteiden suurin ongelma on niiden kierrätettävyys, se on usein mahdotonta. Niitä ei ole suunniteltu kierrätettäviksi ja eri materiaalien erottelu käytön jälkeen on vaikeaa.


Monomateriaalit ovat selkeytensä vuoksi helpommin kierrätettävissä tai uudelleen käytettävissä. Ne ovat myös yksi keino tuotteiden elinkaaren pidentämisessä, sillä korjaaminen on helpompaa. Esimerkiksi massiivipuuta voi kunnostaa hiomalla ja helposti muokata uuteen käyttöön.






  1. Sisällytä teknologiaa harkitusti


Energiatehokkuuden nimissä rakennuksiin ja tiloihin lisätään nykyisin paljon tekniikkaa. Nämä eivät aina pääse energiansäästötavoitteisiinsa, sillä niiden valmistamiseen käytetään runsaasti energiaa ja hupenevia luonnonvaroja. Teknologia myös vanhenee nopeasti, jolloin tuotteista tulee turhia. Niiden päivittäminen tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Laitteiden tulee olla helposti saavutettavissa ja riippumattomia toisistaan mikäli mahdollista.


Myös muuta tiloihin tuotavaa elektroniikkaa kannattaa lisätä harkiten. Ensisijaisesti tulisi miettiä mikä on oikeasti tarpeellista, voiko laitteita jakaa, tarvitaanko niitä jokaiseen tilaan vai voidaanko tilan käytön ohjeistuksella vähentää teknologian määrää.





  1. Hyödynnä passiiviset energiansäästökeinot


Energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa myös passiivisilla keinoilla.


Painovoimainen ilmanvaihto vie vähemmän energiaa kuin koneellinen, sen teknologia ei myöskään vanhene. Tilajärjestelyssä esimerkiksi makuuhuoneet kannattaa sijoittaa pohjoisen puolelle missä valoa ja lämpöä on vähemmän. Oleskelu ja työskentely kannattaa puolestaan sijoittaa etelän puolelle. Ikkunat ja muut valoaukot tulee suhteuttaa tilan kokoon ja käyttöön nähden sopiviksi. Niillä on myös vaikutuksia tilan viilennykseen ja lämmitykseen, ja näin energiankulutukseen.


Huomioimalla auringonvalon ja -lämmön, tuulen vaikutukset ja ilmansuuntien merkityksen voidaan vaikuttaa suuresti myös tilojen mukavuuteen ja tunnelmaan.





  1. Muunneltavuus - käyttöaste - jatkuvat muutokset


Tilojen tehokas ja monipuolinen käyttö lisäävät niiden ympäristöystävällisyyttä, kun resurssit ja käytetty energia hyödyttää suurempaa määrää ihmisiä. Kiertotalouteen liittyvä jakamistalous kannattaa tuoda myös osaksi tilasuunnittelua. Tilat kannattaa siis suunnitella niin, että ne voivat palvella samanaikaisesti erilaisia käyttäjiä ja ohjelmoida tilan käyttöä niin, että tilat eivät seiso tyhjillään.


Jotta tilat voivat palvella eri käyttäjiä, tulee kalusteet ja jopa rakenteet olla helposti ja monipuolisesti muunneltavia.


Vastuullista on myös suunnitella tilat niin, että jos käyttötarkoitus tai käyttäjä tulevaisuudessa muuttuu, ovat muutokset mahdollisia ilman suurta materiaalihukkaa. Suunnittelijan kannattaa suunnitelmissaan mahdollistaa jatkuvat muutokset ja päivitykset.




  1. Estetiikka ja ajattomuus


Jotta tilat ja kalusteet säilyvät käytössä mahdollisimman pitkään on erittäin tärkeässä roolissa myös niiden esteettiset arvot. Kauniista tiloista halutaan huolehtia ja ne koetaan arvokkaiksi säilyttää.


Kauneus on kuitenkin muuttuva käsite. Ajattomuuteen pyrkiminen on yksi tapa suunnitella pitkään säilyviä tiloja. Tällöin trendejä tulisi välttää, sillä niihin kyllästytään nopeasti ja ne näyttävät hetkessä ihmisten mielestä jopa rumilta.


Oma uniikki tyyli on myös ajaton. Kun näkee vaivaa kehittääkseen oman estetiikan tajun, joka ei ole riippuvainen trendeistä, voi luottaa, että se miellyttää pitkään. Uniikkiin omaan tyyliin osaa trendeistäkin poimia itselle sopivat ratkaisut, tai tulkita trendejä omasta näkökulmasta.


Esteettistä kokonaisuutta luodessa on rakennuksen ominaispiirteiden huomioiminen tärkeää. Kun rakennuksesta hakee inspiraatiota tilaratkaisuihin saa luotua tilat, jotka ovat harmoniassa ympäristönsä kanssa. Näin voidaan luoda myös uniikimpia ratkaisuja, sillä inspiraatio tulee ympäristöstä eikä internetistä.




Ympäristöystävällinen  suunnittelu alkaa siitä, että näemme olemassa olevien tilojen, materiaalien ja kalusteiden potentiaalin ja mahdollisuudet uusiokäytössä. Luovuudella, huolellisella suunnittelulla ja hyvillä ongelmanratkaisutaidoilla voimme pidentää rakennusten elinkaarta ja tilojen käyttöikää. Esteettiset, ajattomat ja yksilölliset ratkaisut lisäävät tilojen ja kalusteiden arvoa, luoden syvempää yhteyttä niiden käyttäjien ja ympäristön välille. Kun arvostamme jotakin pidämme siitä huolta ja haluamme säilyttää sen. 




Comments


bottom of page